Concursuri radioamatori

Activitatea radioamatorismului in Romania este coordonata de ”FEDERATIA ROMANA DE RADIOAMATORISM” (FRR), care indruma, organizeaza si aplica regulamente cu instructiuni privind desfasurarea activitatii sportive conform cu statutul sporturilor.
 
FRR actualizeaza informatii saptamanale prin transmiterea “QTC”-ului (expresie din codul Q); emisiunea de QTC se poate receptiona de obicei in fiecare zi de miercuri de la ora 16-17 UTC (18-19 CFR), pe frecventa de 3705 khz in mod “SSB” (BLU), prin retranslatie in banda de UUS si in retea de internet.
 
In majoritatea tarilor de pe glob se organizeaza competitii interne si internationale ale radioamatorilor in vederea sporirii maestriei, a recordurilor sportive, a atribuirii de diplome,  plachete sau cupe la indeplinirea unor performante sportive.

La indeplinirea unor conditii stabilite de FRR a performantelor radioamatorilor se elibereaza diplome de “MAESTRU AL SPORTULUI” si clasificari sportive pe cluburi.
 
Concursurile propriu-zise au ca obiect stabilirea de legaturi radio cu oricare participant, respectand regulamentul impus de organizator pana la trimiterea fiselor (logurilor) de concurs in vederea verificarii si intocmirii clasamentelor.
 
Sunt organizate competitii sportive si la nivel regional, pentru ca cei mai tineri sa se obisnuiasca, integreze in desfasurarea comunicatiilor nationale si internationale, in completarea QSL-urilor, a fiselor de concurs sau alte cerinte specifice radioamatorismului.

Cei mai mici radioamatori se initiaza prin a participa la concursuri de “VANATOARE DE VULPI”; are la baza principiul radiogonometriei si necesita descoperirea radioemitatoarelor fixe amplasate in camp deschis cu ajutorul receptoarelor specifice goniometriei. FRR organizeaza anual diverse competitii de radiogoniometrie pentru tineret, se selectioneaza cei mai buni sportivi si care pot participa la concursuri organizate la nivel international.