Antene de unde ultrascurte decimetrice (UHF)


Domeniul UHF este cuprins in intervalul de frecvente de la 300 Mhz la 3000 Mhz (3 Ghz) si este fractionat in benzi de frecventa alocate diverselor servicii de radio si televiziune.

Benzile de frecventa in UHF alocate radioamatorilor sunt:

  1. banda de 70 cm (430 Mhz - 440 Mhz)
  2. banda de 23 cm (1240 Mhz - 1298 Mhz)
  3. banda de 13 cm (2300 Mhz - 2450 Mhz)

Undele decimetrice prezinta particularitati de propagare datorita absortiei energiei de inalta frecventa in sol proportionala cu cresterea frecventei, astfel campul creat de un emitator va descreste proportional cu cresterea frecventei.

De asemenea,  este o atenuare suplimentara in zonele cu relief de munte, zone impadurite, orase si zone industriale.

Propagarea undelor UHF este in principal in linie dreapta de la emitator la receptor (cvasioptice), adica se abat putin de la propagarea optica (peste orizont).

Undele decimetrice se propaga la distante mai mari datorita difuziei din aproape in aproape a energiei in troposfera datorita neomogenitatii (miscare turbulenta a maselor de aer), de temperatura, umiditate si presiune diferita; undele radio care strabat acel spatiu se disperseaza, energie care se propaga spre pamant si se creaza un camp de difuzie troposferica.

Distanta de propagare depinde de inaltimea la care se afla turbulenta si frecventa semnalului.

Necesita remarcat faptul ca o data cu cresterea frecventei este necesar un castig mai mare al antenelor pentru un semnal radio receptionat de acceasi marime pe frecvente mai joase.

Antenele dimensionate pentru UHF vor avea o banda ingusta specifica benzii alocate, castig mare si directivitate pronuntata functie de cerintele de utilizare.

Cea mai mica antena (YAGI) dimensionata pentru UHF are 6 elemente si se pot adauga un numar corespunzator de directori (10,20 si 30,45 pentru frecvente de peste 1Ghz).

Daca este necesar un castig mai mare decat cel oferit de antenele fixate pe o singura bara, se pot construi perechi de antene (sisteme de antene), cu doua sau patru antene similare fixate pe un singur pilon, distantate intre ele corespunzator datelor tehnice, respectand aceeasi polarizare (vertical, orizontal) si orientate in aceeasi directie.

Pentru marirea raportului fata-spate (RFS), se vor atasa mai multe elemente reflector, distantate, paralel si-n acelasi plan cu cel fixat pe bara de sustinere.

Calculul sistemelor de antene este deosebit de necesar pentru a se creste castigul la maxim (micsorarea unghiului de radiatie si marirea RFS).

Modul de interconectare intr-un sistem de 2 sau 4 antene se va face astfel incat sa fie in aceeasi faza si sa se pastreze aceeasi impedanta la bornele de conectare la cablul de coborare pentru o crestere maxima a castigului.


Pilonii antenelor cu dimensiuni mari vor fi obligatoriu conectati la priza de pamant pentru protectie la descarcari electrice.