Antene radio US

ANTENE RADIO de “US” (intre 200 si 10 metri): 1600khz-30000khz
 
Antena fir lung radiaza pe toata lungimea pana la borna de antena emitator-receptor si castigul creste cu lungimea geometrica rezultata din numarul de lambda/2.
 
Antena Windom este monofilara si caracterizata ca fiind in forma literei “T”cu brate inegale, cu fider de coborare din acelasi tip de conductor.
 
Antena Zeppelin cu fider de coborare bifilar si lungime critica si adaptare inductiva la emitator-receptor.

Antena dipol cu bratele egale, conectare cu fider bifilar rasucit sau cablu coaxial de 50-75 de ohmi.

Antena dipol indoit este caracterizata prin doua conductoare paralele, unite la capete si distantate pe toata lungimea cu piese izolante; la mijlocul distantei dintre capete se intrerupe un conductor si se conecteaza fiderul de coborare tip “panglica de 300 de ohmi” sau se conecteaza transformator de impedanta 300-50 ohmi si se continua cu cablu coaxial de 50 ohmi pana la borna de antena emitator-receptor.
 
Antena multiband W3DZZ pentru 5 benzi de radioamatori (3,5-29mhz) este superioara altor tipuri si se caracterizeaza prin doua brate cu cate doi segmenti fiecare; intre segmenti se conecteaza bobine acordate pe o frecventa de rezonanta prestabilita si fiderul de coborare este linie bifilara sau cablu coaxial 50-75ohmi.
 
Antena V intors (Inverted V),caracterizata ca fiind intre antenele polarizate orizontal si vertical cu unghi de radiatie favorabil distantelor mari si poate lucra in benzile de 80-10 metri; conexiune fider 300 ohmi pentru banda larga si cablu coaxial 50-75 ohmi pentru o singura banda cu lungime prestabilita.
 
Antena directiva “HB9CV” este pentru o singura banda stabilita, are castig de 5 dB si raport fata-spate 20 dB; se caracterizeaza prin doi elementi acordati: director si reflector; adaptarea impedantei cu adaptor gama  si coborare cu cablu coaxial 50-75 ohmi pana la borna de conectare la emitator-receptor.
 
Antena “Cubical-Quad” se caracterizeaza prin configuratie geometrica de forma patrata, dimensionata pentru o singura banda, impedanta de 110 ohmi si coborare cu doi fideri rasuciti.
 
Antena verticala”T2FD” este de forma dipol inchis cu radiatie omnidirectionala, banda larga (de 5 ori frecventa calculata); poate lucra dela 14-28 mhz; bornele dipolului se sunteaza cu rezistenta de carbon functie impedanta cablulului de coborare.