Radioamatorism - prezentare generala

In Romania se recunoaste radioamatorismul dupa anul 1930 ca hobby de nedespartit pentru cei care isi construiau receptoare si emitatoare, dar necesitatea de comunicare la distante mari s-a rezolvat prin infiintarea de radiocluburi autorizate cu un statut bine determinat carora li s-au atribuit indicative de apel si benzi de frecventa alocate serviciului de radioamator.

Cei mai pasionati de comunicatii radio erau cei ce cunosteau alfabetul morse din timpul stagiului militar, acesta fiind cea mai simpla limba de comunicare in toata lumea radioamatorilor.

O data cu progresul electronicii, radioamatorii si-au construit echipamente mai performante cu o complexitate apropiata de cea industriala si parametri de exceptie, ce a facut posibila comunicarea intre continente si indirect prin sateliti.


Electronica industriala a facut posibila dotarea cu echipamente profesionale a celor pasionati de radioamatorism, chiar daca nu au posibilitati de constructii radio.

Este recunoscut faptul ca radioamatorii au comunicat in telegrafie, fonie si mai recent comunicatii digitale cu echipamente performante asistate de computere.


Radioamatorismul este un sport bine determinat, ce da posibilitatea oricarui cetatean de pe glob autorizat ca radioamator de a comunica prin radio si de a participa la orice concurs organizat in tara sau pe glob.

Pentru cei tineri dornici de comunicatii radio: Ei pot integra in randul radioamatorilor prin inscriere la cluburile existente in aproape toate orasele din Romania si pot obtine informatii de adrese de pe site-ul www.radioamator.ro.

De la inceput se face cunoscut ca radioamatorismul este un sport tehnico-aplicativ fara profit si vor fi autorizati cei care au trecut ca admisi la examenele specifice acestui sport respectand regulamentele in vigoare de comunicatii radio.

Ordinea ierarhica in radioamatorism:

1. autorizarea ca receptor:

-    Atribuirea de indicativ de receptie format din prefixul tarii “YO”,
-    Atribuirea unui numar unitar ce corespunde districtului de la 2 la 9,
-    Atribuirea unui numar de ordine al receptorilor autorizati in districtul inscris.

Radioamatorii receptori pot sa-si construiasca sau sa-si achizitioneze echipamente ce fac posibila receptia in toate benzile radioamatorilor, ce vor fi folosite exclusiv la receptie oricand, dar mai ales in timpul concursurilor organizate si pot fi trecuti in clasamentul receptorilor.

2. examenul de radioamator de emisie

Daca este admis ii da posibilitatea sa obtina autorizatie de emisie in “UUS” clasa a patra, a cincea sau si “US” clasa a treia, cu putere de emisie limitata comform regulamentului si dupa autorizare primesc un indicativ unic in lumea radioamatorilor format din prefixul tarii”YO”, urmat de un numar unitar corespunzator districtului de la 2 la 9, urmat de doua sau trei litere din alfabet diferite de toate cele exsistente in Romania.

Dupa obtinerea indicativului de apel de emisie se poate lucra in traficul radio de amator emisie-receptie, respectand benzile de frecventa alocate si regulamentul de trafic; exista posibilitatea de a fi admis in clasa a doua dupa examenul specific radioamatorilor avansati, care da posibilitatea sa se poata emite cu putere mai mare comform regulamentului in vigoare.

Radioamatorii de emisie si receptie pot fi inscrisi la cluburi afiliate ”Federatiei Romane de Radioamatorism”, pot participa la orice concurs organizat si beneficiaza de prezenta in clasamente conform regulamentelor de concurs.

La toate concursurile se acorda cupe pentru primul loc si diplome pentru primii trei clasati la toate categoriile de participare, chiar si premii.

Taxele radioamatorilor catre club si FRR sunt modice, accesibile majoritatii, exceptand gazduirea cluburilor private.

Revista lunara “Radiocomunicatii si radioamatorism” face posibila cunoasterea si improspatarea informatiilor radioamatorilor privind desfasurarea concursurilor din tara si strainatate, clasamentele desfasurate anterior, scheme cu montaje practice in domeniu si multe alte informatii utile tinerilor radioamatori.