Trafic radioamatori

Conversatia intre radioamatori prin intermediul statiilor de emisie-receptie este bine definita de regulamente nationale si internationale de radiocomunicatii ca fiind o necesitate globala de a comunica in vederea imbunatatirii tehnicii de radiocomunicatii, electronica, automatizari, cat si activitatii in competitiile sportive.
 
Comunicatiile intre radioamatori nu au limite de distanta si fac posibila comunicarea cu alte servicii de radio din toata lumea in cazuri de dezastre naturale, servicii de mare urgenta sau alte retele de comunicare ce nu pot fi accesibile.

Comportamentul radioamatorilor in trafic tine de o disciplina aparte, maniera de lucru decenta prin faptul ca toti au aceleasi drepturi in conversatie simpla, in competitii nationale sau internationale.
Angrenarea in comunicatii in modul de lucru in telegrafie este simplificata prin coduri de conversatie specifice intre radioamatori pe tot globul si este benefica radiamatorilor incepatori ce nu au experienta suficienta in modul fonie.
 
Familiarizarea in traficul de radioamator se castiga in timp, functie de multimea de legaturi radio (QSO) in concursuri organizate, cat si de pregatirea profesionala.
 
De obicei la primul QSO cu oricare radioamator, indiferent de modul de lucru sau tara se pot trimite reciproc carti de confirmare a QSO-ului, numite (QSL-uri), in care sunt inscrise datele personale ca radioamator si cele referitoare la QSO-ul in cauza; aceste QSL-uri trimise si primite vor oglindi ca un film al pasiunii petrecute in diverse concursuri, QSO-uri de pretutindeni.

 
CODUL “Q” de conversatie in telegrafie
 
Acest cod de conversatie consta din 53 de grupe de cate trei litere din care prima este”Q “, dar este mult extins pentru a acoperi situatii diverse de conversatie si poate sa fie completat de alte cuvinte ajutatoare”ABREVIERI” pentru intregirea conversatiei in telegrafie.
 
AFABETUL MORSE este specific pentru comunicatii in telegrafie si unic in toata lumea; consta din transmitere discontinua sub forma de linii si puncte cu pauze distincte care definesc o litera sau cifra; cifrele se compun din 5 linii sau puncte, literele se compun din 1 la 4 linii sau puncte, semnele de punctuatie constau din 6 linii sau puncte.